Baekeland Fonds Home Baekeland Fonds I Baekeland Fonds II English Nederlands
Welkom op de website van het Baekeland Fonds

Baekeland Fonds I NV, een zaaikapitaalfonds dat begin 1999 als een joint venture tussen de Universiteit Gent, VIV en GIMV in het leven werd geroepen, werd opgericht om te investeren in innovatieve groeiondernemingen die technologie, ontwikkeld binnen de Universiteit Gent, commercialiseren. Dit fonds werd opgericht met een maatschappelijk kapitaal van 3,6 mio euro. Baekeland Fonds I werd begin 2009 in ontbinding en in vereffening gesteld.

In september 2005 richtten de partners van de Associatie UGent, samen met Fortis Private Equity Belgium (nu BNP Paribas Fortis), KBC Private Equity (nu KBC Bank), Ethias, Volksvermogen en ARKimedes-Fonds, een tweede investeringsfonds op: Baekeland Fonds II NV. Dit fonds kreeg een maatschappelijk kapitaal van 11,1 mio euro mee.  In de eerste vijf jaar investeerde Baekeland Fonds II in een veertiental - vooral hoogtechnologische - bedrijven, ontstaan uit onderzoekslabo's van de Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Hogeschool West-Vlaanderen en Arteveldehogeschool. Baekeland Fonds II wordt operationeel beheerd door de dienst UGent TechTransfer, bijgestaan door investeringsmanagers van BNP Paribas Fortis en KBC Bank. 

Voor meer informatie kan u contact opnemen met :
Dr. Patrick Dhaese, algemeen directeur Baekeland Fonds II NV, Bollebergen 2 B, 9052 Zwijnaarde - Tel. +32(0)9 264 89 87 -  Patrick.Dhaese@ugent.be.


Leo Baekeland (1863-1944) is geboren in Gent en behaalde zijn doctoraat aan de Gentse Universiteit. Hij had de gave om interessante opportuniteiten in de markt te ontdekken. In 1978 werd hij ingewijd in de ‘National Inventors Hall of Fame’ van de Verenigde Staten.

Leo Baekeland kreeg internationale bekendheid als de uitvinder van het bakeliet, waarvan hij de intellectuele eigendomsrechten en de productie onderbracht in zijn bedrijf ‘General Bakelite Corporation’. De ontdekking van bakeliet wordt algemeen bekeken als de start van het kunststoffentijdperk. Zo werd het vanaf 1907 gebruikt in radio’s, telefoons, elektrische isolatie en een ontelbaar aantal andere toepassingen. Daarnaast was Baekeland ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Velox (een type van fotografisch papier waardoor zonlicht niet langer vereist was voor de ontwikkeling van de foto’s). Het patent voor Velox verkocht hij aan George Eastman, de toenmalige voorzitter van Kodak, voor een bedrag van 1 miljoen dollar.  

Lees meer...